Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Tipy na grilovanie

Aké dochucovadlá použiť pri príprave grilovaných jedál, ich stručná charakteristika

grilované klobáskyChcete si na grile pripraviť nejakú pochúťku nezvyklej chuti a napríklad voňajúcej po inej zemi, ale neviete ako na to? Tak práve pre vás sme dnes pripravili tipy ako na to. Typické chute národných kuchýň alebo pár tipov na prípravu grilovaných pochúťok

Ku grilovaniu od nepamäti patrí korenie. Vďaka uvážlivému koreneniu môžete z dobrého jedla urobiť jedlo skvelé. Ide o najrôznejšie príchute, ktoré z grilovaného jedla dokážu urobiť väčší a výraznejší chuťový zážitok.


Na grilovanie sa odporúčajú dva spôsoby korenenia
- predtým ako je grilované jedlo hotové
- po odstavení jedla z ohňa

1) Korenenie pred grilovaním (marinovanie) - naloženie surovín do marinády či zmesi korenia. Môže to trvať niekoľko minút až 24 hod.

Marinády a korenné zmesi sa skladajú z 3 dôležitých zložiek: kyslých prísad, olejov a korenia. Tie zároveň slúžia k nakladaniu, vlhčeniu či okoreneniu.

Kyslé prísady
- zmäkčujú a dodávajú príchuť. Patria sem citrusové šťavy, rôzne druhy octov a jogurtov.

Niekoľko tipov - Pre ten najlepší účinok používajte čerstvo vytlačenú šťavu z citrusov.
Ocot vyberajte podľa stupňa kyslosti. Balsamico ocot je zo všetkých octov najuniverzálnejší.


Oleje
- poskytujú vlhkosť.

Jemné ľubovolné mäsá (ryby, hydina) sa majú pred spaľujúcim účinkom ohňa chrániť dodaním vlhkosti, čo je úloha oleja. Odolnejšia mäsá (hovädzie, jahňacie) potrebujú olej ako náhradu za vlhkosť stratenú pri marinovaní v kyslých zmesiach.
Najvhodnejším olejom pri grilovaní je extra panenský olivový olej či olej z opražených sezamových semienok - oba majú osobitnú chuť. Slnečnicové a rastlinné oleje prispievajú k chuti len málo.

Dochucovadlá
Sladké príchute: dodajú kyslej marináde pikantný ráz. Naviac pridaním cukru ide vylepšiť grilovací proces - mäsu pomôže utvoriť chrumkavú karamelizovanú kôrku.
Čerstvé esencie: dodajú zmesiam sviežu vôňu a hĺbku. Patrí sem cibuľa, cesnak, čerstvý zázvor či citronela. 
Bylinky: čerstvé - sú vhodné do plniek a pre rýchle grilované jedlá; sušené - ideálne pre koreniace zmesi. Obsahujú aromatické oleje, ktoré v kombinácii s olejom a teplom ohňa ožijú.


Najdôležitejšie korenia

Soľ a korenie - soľ pridávajte do jedla až po grilovaní. Uprednostňovať by ste mali morskú soľ. V ázijskej kuchyni môže soľ nahradzovať sójová omáčka či rybie omáčky. Korenie používajte vždy čerstvé, mleté či drvené.

Chilli - toto vynikajúce korenie Vám ponúka oveľa viac ako len intenzívnu pálivú chuť. Existuje veľa druhov s rôznymi príchuťami. Dávajte vždy prednosť čistému chilli v prášku, mletému z jedného druhu chilli. Vo Vašej kuchyni by ďalej nemali chýbať tabasco a sladká thajská chilli omáčka.

Zmesi a marinády - Cajunské korenie

Marinovanie - Čím viacej sú suroviny marinádou pokryté, tým rýchlejšie proces nasýtenia prebieha.

Nádoba by vždy mala byť riadne uzavretá (musíte zamedziť prístupu vzduchu). Pre marinovanie sú najvhodnejšie sklenené, keramické nádoby či nádoby z nehrdzavejúcej ocele a plastov.


2) Okorenenie po grilovaní
Malo by sa odohrať hneď po odstavení jedla z grilu, kým je jedlo ešte horúce. Ako doplnok ku grilovanému jedlu môžete použiť rôzne omáčky a salsy. Zmesou korenia sa dá jedlo hneď po odstavení z grilu poprášiť či pokvapkať.


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

26599404

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Elvíra | Utorok 21.11.2017 |
ÚvodÚvodná stránka