Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Tajomstvo vianočných korenín

 

Tajomstvo vianočných korenín

 

Pikantné aromatické prísady, ktoré robia adventné pečivo neodolateľným, ponúkajú toho viac ako len zvodnú vôňu a intenzívnu chuť.
Zázvor, klinčeky, aníz a muškátový oriešok podporujú svojimi éterickými olejmi, horkými a štipľavými látkami produkciu hormónov šťastia, odháňajú chmúrne myšlienky, zmierňujú niektoré ťažkosti.
Tip od expertov na skladovanie: Svetlo, vzduch a vlhkosť sú prirodzenými nepriateľmi prchavých vôní. Kto chce uchovať ich plnú arómu, mal by otvorené balenia skladovať od seba oddelene, pretože tieto intenzívne prísady sa navzájom ovplyvňujú.
Dobré vedieť: Nie ste práve fanúšikom keksov? Arómy zohrejú telo a dušu aj v tekutej forme – v punči z hroznovej šťavy alebo vína, ktorú dochuťte zmesou vašich obľúbených korenín.

 

AnízANÍZ – osviežujúce pohladenie žalúdka

Je neodmysliteľnou súčasťou vianočného chlebíčka a anízových sušienok. Semienka ochucujú v celku, pomleté, ale najviac asi roztlčené. Anízové pečivo je pôžitkom bez výčitiek svedomia. Toto korenie totiž uvoľňuje žalúdok a črevá, pomáha pri nadúvaní. Žuvanie jemne opražených semienok svojou pelendrekovou arómou odstráni pach z úst.
TIP: Vo forme čaju (1 ČL semienok na šálku) aníz zmierňuje kašeľ, rozpúšťa hlien a zároveň uspáva.

 

BadiánBADIÁN – magický priateľ svalov

Najdekoratívnejší zo všetkých adventných korenín je určite badián. Už jeho vzhľad vás sviatočne naladí, korenistý mix s anízom a škoricou zmení nudnú pochutinu na skutočnú delikatesu, zušľachtí slivkový lekvár a puding.
TIP: Badián namočený jeden týždeň v alkohole ako masážny prostriedok uvoľňuje svaly a zmierňuje zápaly. Ako čaj (1 PL rozdrobených plodov na jednu šálku) upokojuje, najmä teraz v prechodnom chladnom období!

 

hrozienkaHROZIENKA – ovocné dobíjače energie

Sušené hroznové bobuľky dodávajú štólam a biskupskému chlebíku šťavu a bodujú aj minerálnym triom, ktoré dobíja energiu: magnézium, draslík a železo. Sú jednotkou pri odbúravaní stresu a vy budete v okamihu opäť fit.
TIP: Najkvalitnejší tovar nie je príliš vysušený. Vzduchotesne zabalené a skladované na chladnom a suchom mieste vám toto sušené ovocie vydrží asi rok.

 

klincekyKLINČEKY – ohniví ničitelia bolesti

Tieto korenistoostré kvetinové pupene so silnou vôňou sú neodmysliteľnou súčasťou ovocných chlebíčkov a perníkov. Klinček obsahuje rozličné oleje, ktoré svojou silnou, teplou arómou podporujú chuť do jedla, povzbudia aj to najlenivejšie črevo a podporujú tvorbu žalúdočných štiav, ako aj žlče.
TIP: Pomalé žutie klinčeka vás oslobodí od dráždivého kašľa, ako aj bolesti zubov, čo oceníte najmä v noci.

 

MandleMANDLE – sladkí anticelulitídoví bojovníci

Či už ako lupienky, alebo chrumkavé zrnká, mandle tvoria chutnú dekoráciu na cukrovinkách. Množstvom magnézia a vitamínu B naštartujú tieto sladké jadierka nervovú sústavu a pred mandľovým mliekom (pomleté jadierka varte 30 minút v mlieku) kapituluje každý žalúdočno-črevný zápal.
TIP: Ak vás rozčuľuje celulitída, vhodné sú aj mandle. Podporujú lymfatický systém, pomáhajú pri odstraňovaní odpadových látok z organizmu.

 

Nové korenieNOVÉ KORENIE – aromatický zvýrazňovač

Tiež jeden z adventných klasikov, ktorý podporuje trávenie. Nové korenie s vôňou po klinčekoch, škorici a čiernom korení robí krehké pečivo tým, čím má byť. Nálev z nahrubo rozdrobených plodov zohrieva a upokojuje telo pri triaške, ako aj nervy v ťažkých časoch.
TIP: Sila nového korenia je najväčšia, keď ho použijete čerstvo pomleté.

 

pomarančORANŽÁT – nenahraditeľný v štólach

Horký a sladký – táto kontrastná kombinácia, ktorú nájdete v štólach a ovocných chlebíčkoch vo forme sušenej, pocukrovanej pomarančovej kôry, dráždivo šteklí hrdlo. Aróma horkého pomaranča rozveselí vašich návštevníkov.
TIP: Kto si pri jedle rád zaexperimentuje, môže si okoreniť šaláty a polievky korenistým mixom s pomarančom. Do mlynčeka na korenie jednoducho nasypte 3 PL celého čierneho korenia a 3 PL sušenej pomarančovej kôry.

 

orechyORECHY – vitálna sila jadier

Sem s týmito balíčkami sily! Dodajú zdravé tuky pre srdce a mozog, vitamíny a minerály v luxusnej dávke – orechy majú skutočne čo ponúknuť. Medzi iným aj cholín, látku, ktorá čistí cievy tak, že reguluje hodnoty tukov v krvi: orechy znižujú hladinu cholesterolu, ako aj riziko infarktu.
TIP: Radšej siahnite po ešte nevylúskaných jadierkach, odvďačia sa vám čerstvosťou a výraznejšou arómou.

vanilkový strukVANILKA – zmyselne voňajúci struk

Vysušený čokoládovohnedý struk vanilky vás omámi svojou nádherne sladkou dužinou. Bez nej by vanilkové rožteky neboli ono. Teplý, uvoľňujúci, zmyselný – tento profík na pudingy, zmrzlinu a cukrovinky je aj stimulujúcim dobíjačom energie srdca a znižuje teplotu.
TIP: Vanilín, vonná látka vanilky, stimuluje chuť na sex, je chemicky príbuzný ľudským sexuálne vábnym látkam.

 

 

ZázvorZÁZVOR – jemný ázijský multitalent

Jemný a drevnato citrónový, ľahký a aromatický, osviežujúci a ostrý – zázvor je veľkým plusom pre tých, ktorí trpia na bronchitídu. Tu pomôže tento koreň v čerstvej forme, kandizovaný alebo pomletý na prášok. Zázvorový čaj si uvarte pri každom prechladnutí, príjemne vás zohreje.
TIP: Masáž pár kvapkami éterického zázvorového oleja zmierňuje bolesti svalov, reumu a celková vysilenie.


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

26400449

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Móric | Piatok 22.9.2017 |
ÚvodÚvodná stránka