Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Tajomstvo vianočných korenín

 

Tajomstvo vianočných korenín

 

Pikantné aromatické prísady, ktoré robia adventné pečivo neodolateľným, ponúkajú toho viac ako len zvodnú vôňu a intenzívnu chuť.
Zázvor, klinčeky, aníz a muškátový oriešok podporujú svojimi éterickými olejmi, horkými a štipľavými látkami produkciu hormónov šťastia, odháňajú chmúrne myšlienky, zmierňujú niektoré ťažkosti.
Tip od expertov na skladovanie: Svetlo, vzduch a vlhkosť sú prirodzenými nepriateľmi prchavých vôní. Kto chce uchovať ich plnú arómu, mal by otvorené balenia skladovať od seba oddelene, pretože tieto intenzívne prísady sa navzájom ovplyvňujú.
Dobré vedieť: Nie ste práve fanúšikom keksov? Arómy zohrejú telo a dušu aj v tekutej forme – v punči z hroznovej šťavy alebo vína, ktorú dochuťte zmesou vašich obľúbených korenín.

 

AnízANÍZ – osviežujúce pohladenie žalúdka

Je neodmysliteľnou súčasťou vianočného chlebíčka a anízových sušienok. Semienka ochucujú v celku, pomleté, ale najviac asi roztlčené. Anízové pečivo je pôžitkom bez výčitiek svedomia. Toto korenie totiž uvoľňuje žalúdok a črevá, pomáha pri nadúvaní. Žuvanie jemne opražených semienok svojou pelendrekovou arómou odstráni pach z úst.
TIP: Vo forme čaju (1 ČL semienok na šálku) aníz zmierňuje kašeľ, rozpúšťa hlien a zároveň uspáva.

 

BadiánBADIÁN – magický priateľ svalov

Najdekoratívnejší zo všetkých adventných korenín je určite badián. Už jeho vzhľad vás sviatočne naladí, korenistý mix s anízom a škoricou zmení nudnú pochutinu na skutočnú delikatesu, zušľachtí slivkový lekvár a puding.
TIP: Badián namočený jeden týždeň v alkohole ako masážny prostriedok uvoľňuje svaly a zmierňuje zápaly. Ako čaj (1 PL rozdrobených plodov na jednu šálku) upokojuje, najmä teraz v prechodnom chladnom období!

 

hrozienkaHROZIENKA – ovocné dobíjače energie

Sušené hroznové bobuľky dodávajú štólam a biskupskému chlebíku šťavu a bodujú aj minerálnym triom, ktoré dobíja energiu: magnézium, draslík a železo. Sú jednotkou pri odbúravaní stresu a vy budete v okamihu opäť fit.
TIP: Najkvalitnejší tovar nie je príliš vysušený. Vzduchotesne zabalené a skladované na chladnom a suchom mieste vám toto sušené ovocie vydrží asi rok.

 

klincekyKLINČEKY – ohniví ničitelia bolesti

Tieto korenistoostré kvetinové pupene so silnou vôňou sú neodmysliteľnou súčasťou ovocných chlebíčkov a perníkov. Klinček obsahuje rozličné oleje, ktoré svojou silnou, teplou arómou podporujú chuť do jedla, povzbudia aj to najlenivejšie črevo a podporujú tvorbu žalúdočných štiav, ako aj žlče.
TIP: Pomalé žutie klinčeka vás oslobodí od dráždivého kašľa, ako aj bolesti zubov, čo oceníte najmä v noci.

 

MandleMANDLE – sladkí anticelulitídoví bojovníci

Či už ako lupienky, alebo chrumkavé zrnká, mandle tvoria chutnú dekoráciu na cukrovinkách. Množstvom magnézia a vitamínu B naštartujú tieto sladké jadierka nervovú sústavu a pred mandľovým mliekom (pomleté jadierka varte 30 minút v mlieku) kapituluje každý žalúdočno-črevný zápal.
TIP: Ak vás rozčuľuje celulitída, vhodné sú aj mandle. Podporujú lymfatický systém, pomáhajú pri odstraňovaní odpadových látok z organizmu.

 

Nové korenieNOVÉ KORENIE – aromatický zvýrazňovač

Tiež jeden z adventných klasikov, ktorý podporuje trávenie. Nové korenie s vôňou po klinčekoch, škorici a čiernom korení robí krehké pečivo tým, čím má byť. Nálev z nahrubo rozdrobených plodov zohrieva a upokojuje telo pri triaške, ako aj nervy v ťažkých časoch.
TIP: Sila nového korenia je najväčšia, keď ho použijete čerstvo pomleté.

 

pomarančORANŽÁT – nenahraditeľný v štólach

Horký a sladký – táto kontrastná kombinácia, ktorú nájdete v štólach a ovocných chlebíčkoch vo forme sušenej, pocukrovanej pomarančovej kôry, dráždivo šteklí hrdlo. Aróma horkého pomaranča rozveselí vašich návštevníkov.
TIP: Kto si pri jedle rád zaexperimentuje, môže si okoreniť šaláty a polievky korenistým mixom s pomarančom. Do mlynčeka na korenie jednoducho nasypte 3 PL celého čierneho korenia a 3 PL sušenej pomarančovej kôry.

 

orechyORECHY – vitálna sila jadier

Sem s týmito balíčkami sily! Dodajú zdravé tuky pre srdce a mozog, vitamíny a minerály v luxusnej dávke – orechy majú skutočne čo ponúknuť. Medzi iným aj cholín, látku, ktorá čistí cievy tak, že reguluje hodnoty tukov v krvi: orechy znižujú hladinu cholesterolu, ako aj riziko infarktu.
TIP: Radšej siahnite po ešte nevylúskaných jadierkach, odvďačia sa vám čerstvosťou a výraznejšou arómou.

vanilkový strukVANILKA – zmyselne voňajúci struk

Vysušený čokoládovohnedý struk vanilky vás omámi svojou nádherne sladkou dužinou. Bez nej by vanilkové rožteky neboli ono. Teplý, uvoľňujúci, zmyselný – tento profík na pudingy, zmrzlinu a cukrovinky je aj stimulujúcim dobíjačom energie srdca a znižuje teplotu.
TIP: Vanilín, vonná látka vanilky, stimuluje chuť na sex, je chemicky príbuzný ľudským sexuálne vábnym látkam.

 

 

ZázvorZÁZVOR – jemný ázijský multitalent

Jemný a drevnato citrónový, ľahký a aromatický, osviežujúci a ostrý – zázvor je veľkým plusom pre tých, ktorí trpia na bronchitídu. Tu pomôže tento koreň v čerstvej forme, kandizovaný alebo pomletý na prášok. Zázvorový čaj si uvarte pri každom prechladnutí, príjemne vás zohreje.
TIP: Masáž pár kvapkami éterického zázvorového oleja zmierňuje bolesti svalov, reumu a celková vysilenie.


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

Plnený biftek so smotanovými zemiakmi

Sviečkovú nakrájajte na vysoké hranoly, ktoré päsťou naklepte. Osoľte ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

25812600

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Anastázia | Nedeľa 30.4.2017 |
ÚvodÚvodná stránka