Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Koreniny ako surovina do nápojov

bowle víno     V ostatných rokoch vzrástol záujem o nápoje ochutené prírodnými rastlinnými koreninami. Prišli do módy podomácky pripravované aromatické likéry, pálenky, žalúdočné horké, aperitívy, korenené vína, pivá. Priateľské spoločnosti súťažia v tom, kto pripraví pomocou korenia nápoj so zaujímavejšou arómou a zložením. Účinné látky nápojov, ktoré možno pripraviť približne z 30 druhov korenia, sú nielen chutné, ale aj užitočné pre funkcie organizmu, ak sa používajú v potrebnej miere. Poznáme korenené likéry, liečivé vína, ktoré sa uvádzajú v lekárnických knihách. Výrobu takýchto nápojov umožňujú koreninové byliny, lebo rastliny ako malé chemické výrobne vytvárajú v dôsledku asimilácie rozličné známe i neznáme látky. Záhadu, prečo sa tvorí v jednej rastline taká a v druhej onaká účinná látka, ešte veda nerozlúštila a o jej objasnenie usilujú na celom svete stovky odborníkov.

     Hosťom môžeme pripraviť veľmi príjemné prekvapenie, keď im podáme podomácky korenené víno, likér pripravený s voňavými bylinami, bowle alebo dokonca podomácky pripravené pivo. Korenie je významnou surovinou aj nealkoholických nápojov obohatených chemicky vyrobenou alebo prírodnou kyselinou uhličitou. Chuťovo veľmi zaujímavé a účelne zostavené nealkoholické nápoje zmierňujú smäd, majú osviežujúci účinok. Sem patria rozmanité miešané osviežujúce nápoje a nápoje s obsahom kofeínu (napr. Coca cola, Pepsi cola).

     Príchuťové látky triedime do viacerých skupín. Do prvej skupiny patrí zemežlč menšia, benedikt lekársky, vachta trojlistá a koreň horca žltého, ktoré obsahujú horké látky zvyšujúce chuť do jedenia a podporujúce trávenie. Obsahujú horkú látku v čistom stave a zvyšujú vylučovanie šťavy žalúdočných žliaz. Dráždia sliznicu žalúdka, a tým podporujú vstrebávanie a vylučovanie, lebo sa ľahko nasávajú z tráviacej sústavy. Pripravujú sa z nich žalúdočné horké likéry a nápoje zvyšujúce chuť do jedenia.

     Ďalšiu skupinu tvoria nápojové koreniny, ktoré obsahujú éterický olej, sú aromatické a majú korenistú chuť. Vôňa a chuť spoločne podporujú sekréciu žalúdka, zrýchľujú jeho činnosť a podporujú trávenie, v dôsledku čoho sa žalúdok rýchlejšie vyprázdňuje. Tieto látky možno použiť aj na zlepšenie vône a chuti a sú charakteristickou zložkou mnohých esencií. Zo známejších rastlín patria sem mäta pieporná a kučeravá, levanduľa, borievka obyčajná, koriander siaty, bedrovník aníz, fenikel obyčajný, rasca Lúčna, šalvia lekárska, materina dúška, archangelika lekárska, rozmarín lekársky, bobkový list, ligurček lekársky, majorán záhradný, klinčeky a škorica.
     Niektoré koreninové rastliny obsahujú aj horké látky, aj éterické oleje, preto ešte viac podporujú chuť do jedenia. Je to napríklad pamajorán obyčajný, ktorý bol už v stredoveku surovinou do rozličných miešaných nápojov. Ďalej sem patrí aj pomarančová šupka, palina obyčajná a pravá, arnika horská, puškvorcový podzemok a koriander. Tieto byliny slúžia ako surovina do vermutu a do iných podobných nápojov na vzbudenie chuti do jedenia.
     Iné koreniny zase obsahujú okrem éterické ho oleja aj silnú štipľavú látku, ktorá oživuje pokožkové nervy a vyvolá prekrvenie. Patrí sem paprika, čierne korenie, ďumbier, nové korenie a galang. Ďumbier ako zložku nápojov obľubujú najmä v krajinách s teplým podnebím, lebo vyvoláva rozšírenie vlásočníc a tým pocit chladu na pokožke. V anglosaských štátoch sa toto korenie používa aj na výrobu ďumbierového piva. 

     Osobitnú skupinu tvoria tie druhy korenia, ktoré vplývajú aj na trávenie a látkovú premenu, napr. kvety a bobule bazy čiernej, koreň archangeliky lekárskej, bedrovník aníz, rasca lúčna, paprika, klinčeky, škorica, koriander, čierne korenie, horčicové semeno, puškvorec obyčajný, trnkové kvety a kôra..
     Veľmi významnú skupinu predstavujú koreniny, prípadne pochutiny, ktoré vyvolávajú povzbudivý a osviežujúci účinok. Sú to obyčajne rastliny, ktoré obsahujú kofeín, ako napr. orechy cola, cezmínové listy, káva, čaj. Kofeín má veľký vplyv na centrá pohybu ciev a na centrálnu nervovú sústavu. Aby nápoj mal povzbudivý účinok, musí obsahovať osviežujúcu látku v koncentrovanej forme, aspoň 50 miligramov kofeínu na liter. Keď nápoj obsahuje okrem toho aj inú aromatickú látku, základný účinok sa nemení.



Pri príprave rozmanitých nápojov dodržujme tieto zásady:

  1. Na prípravu alkoholických nápojov používame iba celkom jemný alkohol, ktorý dostať v niektorých obchodoch a v lekárňach. Terkelicu (malo kotlíkový destilát), iné domáce pálenky a lieh pre ich silnú vôňu možno použiť iba na prípravu určitých druhov likérov a páleniek (rascovica, anízovka, žalúdočné korké atď.). Pálenky majú obsahovať 40 až 50 stupňov alkoholu, zatiaľ čo likéry 30 až 35 stupňov.
  2. Koreniny (suché drogy) na prípravu nápojov kúpime v odborných obchodoch. Surové voňavé byliny spotrebujeme čo najskôr v čerstvom stave, a ak to nie je možné, starostlivo, odborne ich vysušíme. Zo dňa na deň totiž strácajú svoju arómu.
  3. Pripravené alkoholické nápoje nekonzumujeme celkom čerstvé, lebo ich vôňa, aróma sa vyvinie, resp. dozrie až po určitom čase.
  4. Hotový nápoj uschovávame naplnený vo fľašiach pri teplote miestnosti na mieste chránenom pred slnečným svetlom. Po určitom čase uskladnenia sa alkoholické nápoje vyčíri a, takže ich netreba filtrovať, azda iba vtedy, keď sa vytvorí zrazenina. Filtrujeme len bezfarebné likéry (rascovica, menta). Na filtráciu použijeme filtračný papier z obchodu alebo husto tkanú gázu.
  5. Podľa potreby alkoholické nápoje prifarbujeme potravinárskymi farbivami, ktoré dostať kúpiť v drogériách. Z roztoku pridávame menšie množstvá dovtedy, kým nedosiahneme vyžadovanú farbu. Na hnedú farbu môžeme použiť aj doma pripravený karamelový cukor.
  6. Nevyhnutnou podmienkou úspechu pripraveného ovocného vína, bowle alebo palinového osviežujúceho nápoja je, aby bol studený. Preto pred podávaním nápoj ochladíme.

Recepty:

Likéry a pálenky:

Čučoriedkový likér

Benediktínka

Likér z mäty piepomej

Chartreuska (Šartrözka)

CuraÇao (Kyrasó)

Orechový likér

Žalúdočný horký likér

Anglický horký likér

Kakaový likér

Likér Krampampuli

Pomarančový likér

Punčový likér

Vanilkový likér

Segedínska záparová pálenka


Ovocné vína, bowle a pivo:

Čučoriedkové víno

Palinové víno

Šípkové víno

Varené víno

Pomarančové bowle

Bowle z marinky voňavej

Chmeľové pivo


Osviežujúce nápoje:

Limonáda z mäty kučeravej
 

Paradajková šťava


Kávy:

Ďumbierová káva
Liečivá káva


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

Primátorské pirohy

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

26217527

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Anna, Hana | Streda 26.7.2017 |
ÚvodÚvodná stránka