Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Aj huby sú korením

Huby huba     Z mnohých jedlých húb možno pripraviť mimoriadne chutné jedlá, pretože obsahujú rozmanité a cenné aromatické látky. V dôsledku svojich chuťových a aromatických látok, po pridaní k iným pokrmom, sú huby osobitným korením, ktoré spestruje náš jedálny lístok.
     Požívanie húb alebo ich použitie ako ochucovadlo je také staré ako ľudstvo. Historické údaje potvrdzujú, že už aj starí Gréci a Rimania poznali ich výživnú hodnotu alebo významnú ochucovaciu úlohu. Vo východnej Ázii napríklad už dvetisíc rokov pestujú určité druhy húb. V súčasnosti sa rozšírila na celom svete spotreba húb, a ich význam v našej výžive rastie zo dňa na deň. Ich najdôležitejšou výživnou látkou sú bielkoviny, ktoré z hľadiska zloženia sa podobajú živočíšnym, preto môžu prichádzať do úvahy aj ako náhrada mäsa. Huby okrem bielkovín obsahujú tuky, sacharidy, minerálne soli (fosfor, vápnik atď.), vitamíny (A, B, D, PP), chuťové a aromatické látky a kyselinu glutámovú, ktorá vzbudzuje chuť do jedenia.
     Okrem ich vysokej výživnej hodnoty nie je zanedbateľný ani ich liečivý Účinok. Podľa vedeckých hypotéz niektoré druhy húb obsahujú aj antibiotiká proti TBC, týfusu, resp. proti rakovine.

     Huby možno dostať surové, usušené a v podobe rôznych prípravkov, ako sušené hubové extrakty, hubové koncentráty, práškové, octové, solené, nakladané i mrazené huby a hubové konzervy.
Okrem toho huby sú aj surovinou rozmanitých ochucovadiel pokrmov a polievkových kociek, prípadne práškových polievok.

     Zákonné predpisy zabezpečujú, že do týchto prípravkov sa smú použiť iba zdravé, čisté a nečervivé huby. Huby kupujeme iba na vyhradených miestach (trh, tržnica, odborný obchod), lebo tu dozerajú na predaj úradní odborníci. Nekupujeme také huby, ktoré sú zašpinené, premočené, zamrznuté, načaté chrobákmi, červivé, rozdrvené, plesnivé, zvädnuté, staré alebo stuchnuté. Aj huby, ktoré sami nezbierame, konzumujeme a sušíme iba vtedy, keď sme ich bezpečne identifikovali, alebo ich dáme prezrieť odborníkovi.


Úprava húb

      Nazbierané alebo surové nakúpené huby môžeme domácky konzervovať sušením. Huby očistíme od piesku, listov a iných nečistôt, červivé a plesnivé časti zase odstránime, potom ručne pokrájame asi na 0,5 cm hrúbku. Plátky húb položíme vedľa seba na sito alebo iný vhodný podklad. Na urýchlenie sušenia môžeme huby sušiť vopred na slnku poukladané na site. Vo veľkých podnikoch tieto úkony vykonávajú moderné sušiarne. "Hubovú krupicu", surovinu na výrobu polievok a iných konzervárenských výrobkov, melú na hrubo, zatiaľ čo "práškové huby" na jemno.


Upravené a potom do octu naložené, na dlhší čas konzervované huby, nazývame octovými hubami, výrobok konzervovaný v slanom roztoku po obarení alebo bez obarenia solenými hubami.
Nakladanými hubami nazývame huby konzervované mliečnym kvasením vo vhodných nádobách.
Huby, ktoré sa po zbere zmrazia asi na –18 °C, poznáme pod názvom mrazené huby.


Hubový extrakt je kvapalný, vodný extrakt húb konzervovaných kuchynskou soľou, hubový koncentrát je jeho zahustenou formou. Už 1 - 2 kvapky chutného hubového extraktu vynikajúco okorenia chuť niektorých polievok a omáčok.


Sušený hubový extrakt je taký úsušok, ktorého obsah vody nie je vyšší ako 9 %.
Hubové konzervy sú tie výrobky, ktoré sa konzervujú teplom po vhodnej príprave a vzduchotesne uzavrú do nádob určených na tento cieľ, aby sa dali použiť aj po uplynutí dlhšieho času.

Huby sú jedným druhom zeleniny, ktoré možno pripravovať najrozmanitejším spôsobom. Možno ich mnohostranne použiť jednak na polievky, šaláty, do náplní, ako prílohu, jednak ako hotové jedlo: možno ich pripraviť dusené, vyprážané, fašírované, na perkelt, s vajciami, k obloženým chlebíčkom a pod.

Pri varení hubových pokrmov dodržiavajte tieto zásady:

  • Huby nelúpte, lebo aromatické a výživné látky sa tvoria najmä v šupke a pod ňou.
  • Surové huby nemáčajte, ale umývajte pod tečúcou vodou. 
  • Dávajte pozor aj na krájanie. Pečiarky môžete rezať ľubovoľne, ale hlivy je účelné krájať priečne na kolieska. 
  • Huby varte iba v nádobách s neporušeným smaltom alebo z jenského skla, lebo v oceľových a chybných kovových nádobách môžu stmavieť alebo dostať príchuť. Hubové pokrmy veľmi neokoreňte. Aj soli používajte do nich menej ako do iných pokrmov. 
  • Hubové pokrmy nie je možné vôbec uschovávať ani vo vynikajúcej chladničke. Jedlo preto hneď po príprave skonzumujte!

 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

Plnený biftek so smotanovými zemiakmi

Sviečkovú nakrájajte na vysoké hranoly, ktoré päsťou naklepte. Osoľte ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

25812480

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Anastázia | Nedeľa 30.4.2017 |
ÚvodÚvodná stránka