Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Rady pri grilovaní

Tipy na grilovanie

Grilované bravčové medailónikyAké mäso je na grilovanie najlepšie?
Najmä prerastené. Ak je priveľmi chudé, vyschne. Rebierko ukladajte tak, aby mastný okraj ostal hore. Aj bravčové kotlety by mali mať tenký okraj z tučného mäsa. Ten nožom jemne narežte, inak sa kotleta skrúti.
Na grilovanie nie je vhodné príliš tučné mäso, pretože tuk, ktorý z neho počas grilovania steká uvoľňuje rakovinotvorné látky. Počas grilovania už mäso nesoľte, pretože soľ spôsobí vysušovanie a mäso je tak tvrdé. Nepridávajte ani korenie, pretože tie zhoria a spôsobia nepríjemnú pachuť. Dovolené je iba potieranie olejovou marinádou.


Kedy mäso pri grilovaní zostane šťavnaté?
Mäso zabaľte do alobalu natretého maslom a takto ho dajte na gril. Potom šťava nemôže odkvapkávať a mäso nevyschne. Veľmi veľké kusy mäsa by ste mali pokryť nahrubo nakrájaným špikom. Chráni mäso pred vysychaním.

Ako si grilovaná potravina zachová teplotu?
Najlepšie v alobale. Fólia je vhodná aj v prípade, že grilujete zároveň alebo bezprostredne po sebe rybu a mäso, pretože mäso nezíska rybiu pachuť. Rybu zabaľte do maslom potretého alobalu a položte na gril.

Grilovaný morský ďas s kaparovou omáčkouSprávne a rovnomerné grilovanie
Aby boli všetky suroviny na grilovacej ihle rovnomerne prepečené, musia byť približne rovnakej veľkosti.

Ako dosiahnete, aby grilovaný pokrm zostal jemný?
Pri grilovaní platí nasledujúce pravidlo: mäso nepodávajte ihneď, ale nechajte ho chvíľu odpočívať na kraji grilu. Tak sa môžu vlákna uvoľniť a šťava sa opäť vpije do mäsa.

Ako dlho grilovať kura?
Ak sa budete držať našich rád, kura sa vám určite dobre prepečie.

  • kúsky: prudko opečte z oboch strán nad horúcim ohňom a potom grilujte nad stredne teplým uhlím. Tmavé mäsa 30 min., biele 15 min.
  • vykostené prsia: grilujte rýchlo nad stredne teplou pahrebou z každej strany 2 - 3 min.
  • polovice: grilujte 30 min. nad stredne teplou pahrebou.
  • celé kura: grilujte 1 –1,5 hodiny nad miernym teplom (okolo 55 °C)


Kedy je grilovaná hydina hotová?
Koža kurčaťa, morky a kačice pri grilovaní rýchlo získa chrumkavú zlatistú farbu a preto ťažko zistíte, či je mäso dobre prepečené aj zvnútra. A treba byť opatrný, pretože surová hydina môže obsahovať salmonely. Dobrým testom je pichnúť do mäsa ihlicou. Keď ju vytiahnete a vyteká číra šťava, máte istotu, že je mäso dobré prepečené. Ak vyteká šťava zafarbená krvou, mäso ešte nie je hotové.

Ako zabrániť dymeniu?
Silnému dymeniu zabránite tak, že zotrite z mäsa prebytočnú masť, ktorá by kvapkala do ohňa. Na gril by sa malo dávať len suché mäso. Grilované mäso získa obzvlášť aromatickú príchuť, ak v priebehu grilovania nasypete niektoré (čerstvé alebo sušené) bylinky rovno na žeravé uhlie.


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 

Orechové rezy

Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte vodu, kypriaci prášok, múku a pre ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

25373689

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Matej | Piatok 24.2.2017 |
ÚvodÚvodná stránka