Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Zmesi korenia

Zmes koreniaDo obchodnej siete sa dostávajú zmesi korenia rôzneho zloženia, ktoré obsahujú vo vhodnom pomere koreniny na prípravu určitých druhov jedál, mäsových a klobásových produktov, rybacích výrobkov a na konzervovanie nakladaním. Takéto zmesi korenia zladia vlastnosti jednotlivých druhov korenín. uľahčujú vytvorenie charakteristickej chutnosti, prípadne vytvoria komplexný vnem chuti.
Často cieľom prípravy zmesí korenia je aj to, aby sme zo zdravotného hľadiska alebo pre iné príčiny nahradili určité zahraničné korenia zmesou domácich koreni nových rastlín s ekvivalentným chuťovým účinkom.

Do mäsových výrobkov určených na rýchlu spotrebu použijeme jemno mleté korenie, zatiaľ čo do trvanlivejších výrobkov použijeme hrubšie mleté korenie. Je vhodné pomlieť korenie pred použitím a do ochutenia držať ho v uzavretej nádobe. Takéto zmesi korenia môžeme si pripraviť aj sami tak, že dobre zmiešame koreniny uvedené v nasledujúcich receptoch a uschováme v tesne uzavretej nádobe, podľa možnosti so sklennou zátkou.
Ak melivo obsahuje väčšie kúsky, stonky, povyberáme ich, alebo zmes preosejeme.
Iba nami pripravené zmesi ukážu pravdivo, kto je "majstrom" korenenia. Dodať arómu vanilkovému krému, alebo posypať praženicu pažítkou nerobí starosti ani neskúsenej gazdinke. Je však ťažšie, keď pol tucta korenia a koreninových rastlín treba zjednotiť v jednej chuťovej kompozícii tak, aby ani jediné korenie nespôsobilo nápadnú, vyčnievajúcu chuť a aby nechýbala ani jedna chuťová zložka.

Recepty na zmesi korenia, ktoré sa k nám dostali často po veľmi dobrodružnej ceste, sú uvedené už v starej literatúre o korení. V roku 1555 uvádzajú už vyblednuté folianty rozmanité "skvelé práškové korenie". Dávnejšie stálo skutočný majetok zásobovanie rodiny rôznym exotickým korením, koreninovými zmesami. Dnes však už možno dostať všetko korenie za dostupnú cenu.
Na prípravu zmesí korenia obyčajne neexistujú normované recepty, pretože každý si ich pripravuje podľa vlastnej chuti. Tu má byť smerodajným vkus jednotlivca. Aj také zmesi korenia, ktoré rozličné firmy uvádzajú na trh pod podobným názvom (Karí, Chilli atď.) veľmi často sa navzájom podstatne líšia.
Ďalej uvedieme len hlavné suroviny zmesí, lebo iba takto možno uskutočňovať nejakú individuálnu chuťovú kombináciu.

 


Práškové Chilli
Je to pradávna, tuhá (štipľavá) zmes korenia, pochádzajúca z Mexika, ktorej hlavnou surovinou je kajenská paprika. Počas neskorších objavov podarilo sa anglickým usadlíkom v 19. storočí, na základe starých povestí, znovu vyrobiť v Mexiku a Severnej Amerike túto zmes korenia, ktorá sa stala svetoznámou podľa ňou korenených pečienok.


Práškové Karí
Je veľmi stará, slávna zmes korenia, všeobecne obľúbená v mnohých krajinách Európy, ale aj v USA. Pochádza z Indie, kde každý dom má starodávny, tradičný recept, na ktorý je gazdiná hrdá a ktorého zloženie tají. Názov pochádza z indického slova "Karí" omáčka, z ktorého britskí kolonizátori urobili Curry a rozšírili v Európe.
Zmes môže byť mierna a tuhá, alebo na americký spôsob sladkastá. Vyžadovaná chuť môže obsahovať 10 až 30 druhov korenia podľa stupňa štipľavosti.


Poznáme aj:

Mierne Karí

Silné Karí

Sladkasté Karí

 

 

 

 

Zmes korenia do diviny
Divina vyžaduje viac korenia ako iné druhy mäsa. To isté platí samozrejme aj o polievkach. Napríklad na 2-3 litre hovädzej polievky stačí 1 g čierneho korenia. ale na rovnaké množstvo polievky z diviny treba už 10 g čierneho korenia. V rovnakom pomere treba na ich prípravu aj viac soli a iných ochucovadiel.

 

 


Recepty:

Zmes do diviny

Zmes do divinovej polievky

Zmes korenia na grilovanie

 

Zmes korenia na hovädzie mäso

Pečené hovädzie mäso na divo

Zmes korenia k rybám

Zmes korenia do hydiny (ryby)

Zmes korenia k hydine

 

Zmes korenia do paštét

Zmes korenia k mäsovým výrobkom

Rastlinná koreninová zmes

Maďarská zmes korenia

Zmes korenia na namáčanie

Zmes korenia na náhradu čierneho korenia

Zmes korenia obsahujúca čierne korenie

Talianska zmes korenia Pizza

Zmesi korenia na ochutenie cukroviniek

Zmesi korenia na nakladanie uhoriek a papriky

Na konzervovanie octových uhoriek a papriky

Na konzervovanie kvasených uhoriek


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

Plnené papriky a paradajky

Ryžu uvarte a po čiastočnom vychladnutí premiešajte s nadrobno nakrája ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

25582527

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Emanuel | Nedeľa 26.3.2017 |
ÚvodÚvodná stránka