Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Korenený rastlinný ocot

     Ocot je naj všeobecnejšie používaný okysľujúci prostriedok. Nachádza sa v každej domácnosti. Pri jeho každodennom a mnohostrannom používaní sa často vyskytuje otázka, ako ho môžeme urobiť aromatickejším, chutnejším, veď to je veľmi dôležité či pre zdravých alebo chorých rudí, lebo ide o zlepšenie chuti a stráviteľnosti našich pokrmov. Takto vznikli rôzne druhy koreneného aromatického rastlinného octu, ktoré môžeme obyčajne pripraviť z normálneho kuchynského octu.

     Na zlepšenie chuti kuchynského octu poznáme všelijaké domáce postupy. Môžeme pripraviť palinový, citrónový, malinový, horčicový, pomarančový, zelerový, korenený vínny ocot atd'. Korenený ocot možno pripraviť zo stolového, prípadne z vínneho octu. Potrebné korenie možno zaobstarať v odbornej predajni liečivých bylín alebo v dobre zásobenom potravinárskom obchode.

     Vymenované druhy koreneného octu možno použiť na ochutenie šalátov, polievok, prívarkov. Na prestretom stole nech je vždy pripravený. v malej fľaštičke korenený ocot, ktorý každý použije podľa vlastného vkusu na ochutenie pokrmov.


Ochutený kuchynský ocot

I. Na 1 liter octu dáme 50 g paliny dračej, po 5 g bazalky, olúpanej pomarančovej a citrónovej šupky, potom 2 g levandulového kvetu, 1 g čierneho korenia a 6 g klinčekov. Po osemdňovom státí precedíme cez jemnú gázu, potom plníme do fliaš.

ll.
Vezmeme po l0 g pažítky alebo cesnaku, šalviových listov, materinej dúšky, paliny dračej, majoránu, trochu petržlenu, po 5 g kôpru, citrónovej šupky, saturejky, po l kuse špicatej červenej papriky, bobkového listu a chrenu. Rozdrvené látky vložíme do vhodnej nádoby a zalejeme 5 až 8 litrami octu, necháme 8 dní stáť, medzitým denne pomiešame a po precedení plníme do fliaš.

IlI.
Zmes 50 g paliny dračej, po 5 g materinej dúšky, mäty piepornej, ďumbiera, majoránu, medovky, muškátového kvetu, listov šalvie máčame v l litri octu 4 až 5 dní, precedíme a plníme do fliaš.

IV.
Zmes 10 g klinčekov, čierneho korenia, ďumbiera a citrónovej šupky, 20 g horčicového semena dáme do 1 litra octu a po 8 až 10 dňovom stá tí ju precedíme a plníme do fliaš.

V.
Na prípravu potrebujeme po 5 g sladkej papriky, čierneho korenia, rasce, 1/4 muškátového orecha, 10 g pomarančovej šupky, 100 g cukru, 1 kávovú lyžičku soli a l liter octu.

VI.
Vezmeme po 10 g bazalky, paliny dračej, zelera, trebuľky, petržlenu, medovky, fenikla, nadrobno pokrájanej citrónovej šupky, 2 až 3 klinčeky, niekoľko zŕn celého čierneho korenia a malý kúsok ďumbiera. Byliny vložíme asi do poldruha litrových zaváracích fliaš, nalejeme na ne ocot a uzavreté fľaše necháme na slnečnom mieste 2 až 3 týždne stáť. Potom precedený korenený ocot odložíme vo fľašiach.


Vínny ocot

l. Zmes po 50 g zelera, paliny dračej, po l0 g pažítky, cesnaku, cibule a 5 g citrónovej šupky, la ml koňaku. I dl sladšieho bieleho vína a 9 dl octu 4 až 5 dní máčame, precedíme a plníme do fliaš.

II.
Do 10 litrovej fľaše vložíme 150 g malagových hroznových bobúľ so zrnkami a 150 g bez zrniek, 200 g hrozienok a zalejeme 8 dl vínneho octu. Fľašu zaviažeme plátnom a necháme stáť I mesiac. Vtedy zmiešame 1,6 I mierne zohriatého vína s 3 polievkovými lyžicami medu a dolejeme do fľaše. Zaviazanú necháme stáť ďalší I mesiac, potom dolejeme úplne čistým vínom tak, aby sa fľaša naplnila. Po opätovnom zaviazaní necháme ešte 2 mesiace stáť, potom opatrne precedíme do litrových fliaš, aby sa octový zákvas nepomiešal. Na to nalejeme naposledy precedenú šťavu a fľašu znovu doplníme vínom zmiešaným s medom. Jemný vínny ocot v litrových fľašiach nemožno už použiť na ďalšiu prípravu octu. No znovu doliaty octový zákvas môžeme roky používať.
Samozrejme, iba v prvom prípade zrenie trvá asi štyri mesiace, neskôr má už rýchlejší priebeh.

III.
Octový zákvas na prípravu vínneho octu treba pripraviť už začiatkom mája, aby sme ho mohli precediť koncom septembra alebo začiatkom októbra. Aj v tomto prípade ho treba pripraviť iba raz a roky ho treba dolievať takým množstvom čistého vína, koľko octu sme z neho odfiltrovali.
Príprava octového zákvasu. Do 8 litrovej uhorkovej fľaše dáme 100 g očistených hrozienok, 100 g bobúľ malagového hrozna, hrsť očistenej šošovice, 100 ml medu a nalejeme na ne 2 litre čistého bieleho vína, potom zaviažeme bielym plátnom. Fľašu položíme na 12 až 14 dní na slnko, kde najprv kvasí, potom sa zakalí, ale čoskoro sa vyčistí.
Potom ju dáme do komory alebo na iné nie veľmi studené miesto. Z každého ovocia ako dozrieva, pridáme po l hrsti, a to bez stopiek, so semenami. Aj zo surovín na prípravu lekvárov a sirupov môžeme pridať po 1 polievkovej lyžici, ale najskôr ich pretlačíme cez sito. Všetko necháme stáť do konca augusta. Vtedy dobre zamiešame a dolejeme čistým bielym vínom, do ktorého sme vopred primiešali 100 ml medu. Znovu položíme na 8 dní na slnko, potom ďalej uschovávame na chladnom, ale nie studenom mieste. Do konca septembra nehýbeme fľašou, potom obsah precedíme cez tkaninu a plníme do fliaš. Vo fľaši necháme asi 2 litre octového zákvasu, na ktorý nalejeme toľko vína, koľko chceme. Necháme ho dovtedy zrieť, kým máme zásoby.


Iné druhy octu

Palinový ocot
Voňavý ocot
Zelerový ocot
Horčicový ocot

Malinový ocot
Pomarančový ocot (citrónový)


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 

Orechové rezy

Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte vodu, kypriaci prášok, múku a pre ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

25373746

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Matej | Piatok 24.2.2017 |
ÚvodÚvodná stránka