Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu Hlavné menu 10 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

Domáce konzervovanie koreninových rastlín

Koreninové rastliny starostlivo vypestované v záhradkách, debničkách, črepníkoch, alebo vo väčšom množstve nakúpené na trhu chceli by sme vychutnávať, prípadne vhodne použiť ešte pomerne čerstvé nielen od jari do jesene, ale aj od jesene do jari. Žiaľ, vo väčšine domácností nepoznajú túto možnosť, a tak strácajú hodnotu ešte použiteľné rastlinky. Jestvujú mnohoraké, dobre osvedčené konzervačné postupy, ktorými môžeme do veľkej miery vyriešiť starosť o zimné zásobovanie koreninami. Domáce konzervačné metódy sú rozličné podľa toho, či bývame na vidieku alebo v meste, v rodinnom dome alebo na sídlisku. Patria sem tieto: uskladnenie doma v čerstvom stave, sušenie, solenie, chladenie, okyslenie.


Pre domáce uskladnenie a konzervovanie platia tieto základné pravidlá:

  • na tento účel možno použiť iba celkom čerstvo odrezanú a zdravú rastlinu.
  • najvhodnejšia je rastlina odrezaná predpoludním alebo neskoro popoludní, keď nie je vlhká. 
  • rastliny neslobodno trhať, ale iba rezať ostrým nožom alebo nožnicami.
  • v každom prípade sa odporúča odrezanú rastlinu ihneď umyť v studenej tečúcej vode

 

Uskladnenie čerstvých rastlín v hrobIiach. V rodinných domoch je zvyčajne vhodná pivnica, povala a komora, v ktorých jednotlivé rastliny uschovávame čerstvé, v prirodzenom stave. Väčšinu záhradného korenia a zeleninu zberáme na jeseň pred príchodom mrazov, ešte aj vtedy, keď nie sú úplne dozreté. Nedozreté obraté rajčiaky a paprika môžu ešte dozrieť rozložené na svetlom a teplom mieste a môžu sa stať konzumovateľnými alebo uschovávateľnými.

Petržlen, zeler, reďkovka, koreňové a hľuzovité rastliny môžeme uskladniť v pivnici domu na betóne, na poličke alebo v debni navrstvené v piesku. Je dôležité, aby sme na to použili úplne suchý, čistý piesok a korene uložili výhonkami smerom von. Aj na to dávame pozor, aby korene boli zdravé a navzájom sa nedotýkali.

Miestnosť na uloženie má byť suchá, dobre vetrateľná, chránená pred mrazom, bez zápachu. Počas uskladnenia treba uskladnený materiál viac ráz kontrolovať, preberať a odstrániť pokazený, aby nenakazil ostatný.

Aj na balkóne, loggii malých bytov a medzi dvoma oblokmi môžeme uschovať zeleninu, keď ju vhodne chránime pred mrazom. Na tento účel sú vhodné škatule, drevená vlna a iný materiál.

Cibuľu, cesnak, koreninovú papriku a huby môžeme uschovávať rozprestreté v miestnosti chránenej pred mrazmi, alebo tradičným spôsobom zviazané do zväzkov. Aj mäsitú zelenú papriku s čerstvou stopkou môžeme uložiť v debni v tenkej vrstve piesku. môžeme ich vložiť aj do novinového papiera, ale vtedy treba každý kus osobitne zabaliť a po uložení do debny môžu sa uschovať aj 2 až 3 mesiace.

Rastlinu neslobodno pred uložením umyť, lebo takto sa odstráni jej vonkajšia ochranná vrstva, čím podporíme kazenie. Má byť aj suchá, lebo vlhký uložený produkt sa počas uskladnenia rýchlo kazí.

Keby cibuľa začala klíčiť, treba ju pokrájať nadrobno, upražiť do svetložlta v dostatku masti a potom naliať do smaltovanej alebo sklenej nádoby. Veľmi dobre ju možno použiť do zápražky alebo mäsových pokrmov.


Sušenie

Všeobecne sušíme iba listy a listnaté výhonky, ale sušiť možno aj celú kvitnúcu rastlinu, hľuzu a plody.
Materiál treba očistiť od zeme, prachu a nečistôt a keď treba, opláchneme ho aj vodou. V takomto prípade však necháme vodu dobre odkvapkať a na vzdušnom mieste surový produkt zvädnúť.
Sušiť možno iba na tienistom, vzdušnom mieste. Slnečné svetlo škodí rastlinám, lebo škodlivo vplýva na farbu i na vnútorný obsah. Nesušíme v kuchyni, lebo tam sú výpary z jedál. Okrem toho môže sa stať, že sušiace sa korenie nasaje aj inú cudziu vôňu, a tak rastlina stratí svoj pôvodný charakter. Najlepšie je, keď sa suší cez nejaký materiál, ktorý prepúšťa vzduch (riedko tkaná juta, drôtené pletivo atď.). Podstatné je, aby sušenie prebiehalo rýchlo, lebo pri pomalom sušení klesá sila korenia a môže začať plesnivieť.

Keď treba usušiť celú rastlinu, zviažeme ju do viazaničky, ale nie na tesno, aby sa stýkali so vzduchom nielen vonkajšie, ale aj vnútorné partie a aby uschli aj hrubšie stonky. Pritom dávame pozor, aby počas sušenia neopadali, alebo aby sa nerozprášili cenné časti rastliny. Preto menšie množstvá vložíme jednoducho do tylového, batistového alebo organtínového vrecúška a zavesíme v komore.

Na vidieku, kde sú ešte možnosti, môžeme sušiť aj v peci alebo na peci. Tu predsušíme opraté rastliny, potom ich dáme v tenkej vrstve na pečiacu plochu. V peci nemôže byť teplota vyššia ako 50°C. Dvierka pece necháme otvorené a kontrolujeme priebeh sušenia, aby sme rastliny nepresušili.
Akékoľvek sušenie je iba vtedy dokonalé, keď sa rastlina dobre rozmrví v ruke a stonky sa s praskotom lámu. Úplne suché časti rastlín uložíme osobitne alebo pomiešané a pripravené podľa vkusu a chuti (prípadne rozmrvené) v dobre uzavretých sklených alebo plechových nádobách. Tým materiál nestráca z hodnoty a udrží si svoju čerstvú chuť a vôňu. Tu spomenieme sušené huby. Ako vieme, na ochutenie polievok a omáčok sú veľmi vhodným korením sušené huby. Zdravé, nie veľmi zrelé, čisté nakrájané huby položíme na sitové rámy bez toho, aby sme ich umyli a usušíme na slnku. Stále sušenie na pražiacom slnku nie je dobré, preto ich preložíme občas na tienisté miesto. Keď sa sušenie nepodarí dokonale, dosúšame v mierne teplej rúre alebo na peci. Pri uskladnení starostlivo dozeráme, lebo skoro ich napadnú mole. Uschovávame ich v uzavretej nádobe alebo v celofánovom vrecúšku.
Môžeme pripraviť aj sušenú zelenú papriku vhodnú na plnenie. Nie veľmi dužinatú papriku alebo dlhú rúrkovú papriku navlečieme na šnúru a niekoľko dní sušíme na hodne horúcom slnku alebo v teplej miestnosti. Pred použitím ju máčame vo vode niekoľko hodín. Je veľmi vhodná aj na ochutenie pokrmov, preto sa postaráme vždy o jej odloženie, prípadne usušenie na zimu.
Zapamätajme si: sušené korenie sa nesmie nikdy variť spolu s jedlom, ale treba ho pridať do jedla pred podávaním, prípadne ho ešte raz povaríme.

 

Solenie

Je to dávno používaná metóda na konzervovanie koreninových rastlín. Solenie pôsobí predovšetkým odnímaním vody. Keď varíme so solenými konzervovanými rastlinami, dávame pozor na to, aby sme do jedla nepridávali soľ vôbec, alebo iba veľmi málo.
Na konzervovanie solením sú vhodné skoro všetky koreninové rastliny. Zvyčajne takto konzervujeme zelený petržlen, zeler, cibuľu, kôpor, palinu dračiu, papriku, mrkvovité, miešanú polievkovú zeleninu a šalátové rastliny. Možno osoliť aj viac pomiešaných druhov, ale je dôležité, aby boli vyskúšané a zodpovedali nášmu vkusu. Postup solenia je takýto: rastliny starostlivo umy jeme a necháme uschnúť. Po usušení porežeme nadrobno na plytkom tanieri alebo na lopári z plastov, lebo drevo nasiakne rastlinnú šťavu. Potom ich naložíme do nádoby, podľa možnosti do hlinenej a vo vrstvách posypeme soľou. Do fľaše kladieme iba vtedy, keď má tmavú farbu, lebo niektoré rastliny sú citlivé na svetlo. Na 100 g rastliny (pred praním) pridáme 20 až 25 g soli. Porezané rastliny pomiešame v nádobe so soľou. Keď je obsah šťavy v rastline veľký, použijeme viac soli (30 g). Nakoniec dobre prikry jeme. Takto uložené rastliny často kontrolujeme, hoci časté používanie už samo poskytuje možnosť kontroly.
Pred použitím môžeme prebytočný obsah soli vymyť. Používanie koreni nových rastlín solených za sucha je veľmi zdravé. Najnovšie výskumy dokázali, že kuchynská soľ je pre organizmy menej nepríjemná, keď obsahuje aj rastlinnú draselnú soľ, alebo keď sa konzumujú také pokrmy, v ktorých sú tieto rastlinné soli prítomné. Preto sa začínajú používať rastlinné koreninové soli. Tieto koreninové produkty umožňujú aj to, aby sme neslaný pokrm urobili chutnejším, požívateľnejším v rámci neslanej diéty.


Niekoľko koreninových solí rozšírených v západnej Európe

Cesnaková soľ

Cibuľová soľ
Zelerová soľ

Paprikový krém

Solená zeleninová zmes

Solená koreninová zmes


Okyslenie

Je najstaršou a veľmi rozšírenou metódou konzervovania koreni nových a zeleninových rastlín. Najčastejšie sa okysľuje paprika, uhorky, zelené rajčiaky, kapusta atď. Najdôležitejším prostriedkom je ocot a soľ, ku ktorým môžeme podľa chuti použiť ešte biele a čierne korenie, kôpor, bobkový list, rascu, horčicu, na tenko pokrájaný chren, železník, hroznové a višňové listy atď.

Niekoľko príkladov:
Octové uhorky

Rajčiaková paprika v octe

Nakladanie zeleninovej zmesi
 

 

Chladenie, mrazenie

Najšetrnejším spôsobom domáceho konzervovania väčšiny korenia a zeleniny, hoci aj na krátky čas, je chladenie a mrazenie v chladničke, ktoré najlepšie uchová pôvodný stav.

Chladením sa dosiahne konzervačný účinok preto, že sa podstatne spomalia procesy, ktoré vyvolávajú kazenie. Jeho nedostatkom je však to, že je účinné iba krátky čas, Na tento cieľ zberané, rezané alebo kúpené rastliny majú byť dozreté, čerstvé, zdravé, čisté a neporušené. Rastlinu nevhodnú na uskladnenie treba ihneď použiť.

Petržlen, zeler, zelenú papriku, rajčiaky, zelenú cibuľku a pod. možno uschovať niekoľko dní v chladničke v perforovanom vrecúšku z polyetylénu alebo v hliníkovej fólii.

Metódou rýchleho mrazenia možno uložiť hoci na mesiace niekoľko druhov korenín a zeleniny v mrazničke. Viaceré rastliny (majorán, bazalka, saturejka, materina dúška, šalvia) neznášajú však veľký chlad (-10 až - 200C), preto ani zvyšky jedál pripravených s nimi nemožno na dlhší čas uložiť v chladničke.

Na mrazenie treba použiť dobre uzavierateľnú papierovú škatuľu, vrecúško z polyetylénu alebo celofánu a hliníkovú fóliu. Mrazené rastliny netreba pred použitím rozmrazovať, lebo možno ich priamo pripraviť v mrazenom stave (výnimkou sú šaláty).

V mrazničke možno zmraziť umyté, prípadne pokrájané koreninové a zeleninové rastliny. Tu môžeme zmrazené rastliny uskladniť hoci na mesiace. Najlepšie je vložiť rastliny do hliníkovej fólie, lebo takto je uskladnenie hygienickejšie a bezpečnejšie. Po dlhom mrazení rastliny pred použitím dôkladne prekontrolujeme.


 
kuchyna.jpg

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 
Zhoda-partnerov.jpg

Zhoda partnerov podľa dátumu narodenia


Partnerská zhoda, zhoda na pracovisku, s najbližšími ..... Prečo sa dejú veci ako sa dejú? To všetko nám môžu ozrejmiť čísla. Podľa dátumu narodenia v numerológii nájdeme odpovede na mnohé otázky.
Vypočítajte si svoju zhodu!


 

Šunková pomazánka z domácej kuchyne

Maslo rozmiešajte, pridajte bambino a potom nakrájajte šunku nadrobno, ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

25579591

Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Emanuel | Nedeľa 26.3.2017 |
ÚvodÚvodná stránka