Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

BORIEVKA OBYČAJNÁ / JALOVEC (Juniperus communis L.)

borievka obycajnaBORIEVKA OBYČAJNÁ / JALOVEC (Juniperus communis L.)


 

Je to vždyzelený krík rozšírený na pasienkoch, pri okrajoch lesov, často býva súčasťou porastu ihličnatých lesov, žije aj na podhorských a horských lúkach, najmä na vápencových podkladoch a suchých pôdach. Korenie poskytujú dvojročné čierno-modré a modro-sivé plody, ktoré sú trochu sladko-horko šťavnaté, veľmi aromatické, trochu štipľavé (Fructus iuniperi).

Borievka obsahuje éterické oleje invertný cukor, juniperín, flavonový glykozid, živice, triesloviny, gumy, bielkoviny, vosky a pektíny.


Odpradávna ju používajú ako korenie, celú alebo mletú. Je dôležitým ochucovadlom prívarkov, šalátov, kyslej kapusty, mäsových jedál, marinovaných rybacích pokrmov, divinových paštét. Vynikajúcu chuť dáva bravčovým a divinovým pečienkam, ale nemôže chýbať ani v náročnejšom náleve. Pripravujú sa z nej zmesi korenia, šunkové nálevy a prípravky na údenie mäsa. Módnym grilovaným mäsám môžeme dodať borievkovým korením jemnú aromatickú chuť. V terapii sa používa ako vodopudný a vetropudný prostriedok, na zlepšenie chuti do jedla, na rozpustenie obličkových a žlčových kameňov a pri katarových chorobách.


borievka obycajnaVynikajúco vyvoláva potenie pri reumatických bolestiach. Z bobúľ sa vyrába aj lekvár, z ktorého sa denne konzumuje jedna až dve kávové lyžičky ako vodopudný prostriedok a na podporu funkcie žlčníka a obličiek. Z borievky sa vyrába aj destilát, ktorý je zložkou borovičky i ginu.

Recepty:
Pečienka z baranieho stehna

Borievkový nápoj

Liečivý čaj proti reume a zhybovým bolestiam


 

borievka obycajna

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 

Pizza s duseným bravčovým mäsom

Bravčové mastnejšie mäso pokrájajte na drobné kúsky a uduste na cibuľo ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

19191020


Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Jakub | Piatok 25.7.2014 |
Úvodná stránka