Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu Hlavné menu 9 Prechod na navigáciu vodorovná
CoUvarit - recepty

BORIEVKA OBYČAJNÁ / JALOVEC (Juniperus communis L.)

borievka obycajnaBORIEVKA OBYČAJNÁ / JALOVEC (Juniperus communis L.)


 

Je to vždyzelený krík rozšírený na pasienkoch, pri okrajoch lesov, často býva súčasťou porastu ihličnatých lesov, žije aj na podhorských a horských lúkach, najmä na vápencových podkladoch a suchých pôdach. Korenie poskytujú dvojročné čierno-modré a modro-sivé plody, ktoré sú trochu sladko-horko šťavnaté, veľmi aromatické, trochu štipľavé (Fructus iuniperi).

Borievka obsahuje éterické oleje invertný cukor, juniperín, flavonový glykozid, živice, triesloviny, gumy, bielkoviny, vosky a pektíny.


Odpradávna ju používajú ako korenie, celú alebo mletú. Je dôležitým ochucovadlom prívarkov, šalátov, kyslej kapusty, mäsových jedál, marinovaných rybacích pokrmov, divinových paštét. Vynikajúcu chuť dáva bravčovým a divinovým pečienkam, ale nemôže chýbať ani v náročnejšom náleve. Pripravujú sa z nej zmesi korenia, šunkové nálevy a prípravky na údenie mäsa. Módnym grilovaným mäsám môžeme dodať borievkovým korením jemnú aromatickú chuť. V terapii sa používa ako vodopudný a vetropudný prostriedok, na zlepšenie chuti do jedla, na rozpustenie obličkových a žlčových kameňov a pri katarových chorobách.


borievka obycajnaVynikajúco vyvoláva potenie pri reumatických bolestiach. Z bobúľ sa vyrába aj lekvár, z ktorého sa denne konzumuje jedna až dve kávové lyžičky ako vodopudný prostriedok a na podporu funkcie žlčníka a obličiek. Z borievky sa vyrába aj destilát, ktorý je zložkou borovičky i ginu.

Recepty:
Pečienka z baranieho stehna

Borievkový nápoj

Liečivý čaj proti reume a zhybovým bolestiam


 

borievka obycajna

Čo potrebujete k príjemnému pocitu v kuchyni?

Ponúkame vám zaujímavé články o kuchyniach, ich rekonštrukcii a možnosti vybrať si z ponuky odborných firiem na rekonštrukcie.


 

Letný šalát

Paradajky aj uvarené vajcia pokrájajte na štvrťky. Šalát očistite, umy ...


kuchyna 1.jpg

Radíme pri výbere novej kuchyne

Ak sa rozhodujete pre novú kuchyňu, mali by ste si v prvom rade odpovedať na niekoľko zásadných otázok.


 

19488415


Úvod | Mapa stránok | RSS | Meniny má Móric | Nedeľa 21.9.2014 |
Úvodná stránka